Vetamix | svenska.yle.fi

Vetamix | svenska.yle.fi

Hoppa till huvudinnehåll
Meny
  • Svenska.yle.fi
  • Nyhetsöversikt
  • Arenan
  • BUU
  • Yle Fem
  • Vega
  • X3M
  • Yle.fi
  • Mitt konto
  • Logga ut

Vetamix

  • Vetamix

Minna Canth kämpade för jämställdhet

Om författarens liv, karriär och verk.

Journalisten och författaren Minna Canth var en viktig samhällspåverkare som lyfte fram arbetarnas och kvinnornas ställning. Hon etablerade realismen i den finska litteraturen och kallas även för den finländska feminismens moder. Idag firar vi hennes minne den 19 mars, som också är den officiella dagen för jämställdhet.

Vetamix och Yle Nyhetsskolan på Educa 2016.

Välkommen till det förnyade Vetamix

Bättre innehållshelheter och funktionalitet är orsaken.

Vetamix främsta uppgift är att förklara världen vi lever i på många olika sätt. Det förnyade Vetamix kan göra det här mycket bättre än tidigare tack vare en rad förbättringar.

Earth Hour i Cali i Colombia

Vad är syftet med Earth Hour?

En klimatmanifestation - men vad uppnår man?

Du har säkert hört talas om Earth Hour, evenemanget som ordnas en gång per år då alla uppmanas släcka lamporna samtidigt i en timmes tid. Men vad vill man egentligen uppnå med det?

Tre scenarier för framtiden.

Katastrof eller helomvändning? - Tre versioner av framtiden

Vad händer med klimatet efter Parismötet? Hur kommer världen att se ut för dig och dina barn? Följ med på en resa till framtiden.

En klocka

Normaltid och sommartid

Sommartid är ett av de många överenskommelser som man har gjort inom begreppet tid. Trots sitt namn, sommartid, har det egentligen inget att göra med solen som var den första klockan människan orienterade sig efter.

Följ med våren

En vitsippa

Följ med våren

Gå ut i naturen och rapportera om vårtecken.

Gå ut i naturen, iaktta vårtecken och rapportera vad du har sett. I år deltar Vetamix i Luontoliittos och Natur och Miljös kampanj som pågått sedan 1960-talet.

Nu kommer vårfåglarna - lyssna och känn igen

Kan du vårfåglarna? Testa dig själv.

Det har börjat kvittra och låta i buskar och träd. Men vem är det som låter? Lyssna på ljuden och testa om du kan fåglarna!

Kroppsspråket viktigt i kundbetjäning

Kroppsspråket sänder ut signaler som påverkar motparten.

Kroppsspråk är det det nonverbala eller icke kommunikativa språk som vi uttrycker genom kroppen. Genom kroppsspråk sänder vi medvetet eller omedvetet ut signaler som avslöjar oss inför andra.

videostill från Vetamix inslag om brandsäkerhet.

Fräscha upp dina kunskaper i brandsäkerhet!

Kunskaper i brandsäkerhet kan rädda liv!

Vet du hur man använder en brandsläckare eller en släckningsfilt? Hur skall man släcka brinnande olja? Hur förebygger man brand i hemmet? Fräscha upp dina kunskaper i brandsäkerhet med hjälp av de här tipsen. Kunskaper i brandsäkerhet kan rädda liv!

Kaarlo Uusitalo lär reporter Eva Pursiainen att spela utgående från figurnoter.

Så här lär du dig noter på ett nytt sätt

Figurnoter kan funka för musikinlärning.

Figurnoterna är utvecklade för att personer med funktionsnedsättningar ska kunna lära sig att spela musik. Men det är fritt fram för alla som de traditionella noterna inte passar för att använda figurnoter i stället.

Allt du behöver veta om källkritik på nätet

Utan källkritik blir du lurad och vilseledd.

Internet är fullt av skatter, men också mycket som vi inte ska lita på. Eftersom informationsflödet är så enormt är det ytterst viktigt att vara kritisk mot det vi möter.

Skidteknik för nybörjare

Med rätt skidteknik kan du åka skidor som ett proffs.

Längdskidåkning är mycket bra och effektiv konditionsträning. Hela kroppen får sig en ordentlig genomgång då man använder sig av kroppens alla muskelgrupper. Här lär du dig lätt diagnonalåkning, något svårare dubbelstakning och den mycket effektiv fristilen, eller skate.

Lär dig åka slalom!

Här lär du dig hur du åker slalom på rätt sätt och undviker onödiga skador.

Basket: Skottövningar

Lär dig oss skottövningarna Utslagning, 1,5minuters övningen, Resan världen runt, Två poängs skillnad och 10 minuters övningen.

Videostill ur Vetamix inslag om Problemlösning
Videostill ur Vetamix inslag om Problemlösning

Övningar i logiskt tänkande

Övningar i logiskt tänkande för barn i lågstadieålder.

Nedan hittar ni 7 stycken videor med matematiska problem för barn i årskurs 1-9.

Visualisera lägesord

Träna lägesord genom att bilda statyer.

Att förstå begrepp är avgörande för hur elever uppfattar matematiken, språket och omvärlden. För att befästa begrepp krävs att vi använder och får erfarenheter av begreppen. I filmen tränas lägesord.

Ekvationsräkning för lågstadiet

Ekvationsräkning på ett roligt sätt

I den här filmen presenteras olika sätt att praktiskt inleda uppdelning av tal samt en tidig förståelse för ekvationsräkning.I filmen stegras svårighetsgraden och klassen kan fortsätta jobba utifrån den nivån där eleverna befinner sig.

Introduktion till programmering

Programmering för elever i årskurs 1-6

I den här filmen presenteras tankar om hur man kan introducera dataprogrammering i de lägsta årskurserna med praktiska metoder.

Varför blir någon flykting?

Över 40 000 människor blir flyktingar varje dag.

Inte sedan andra världskriget har så många människor varit på flykt i världen. Det finns idag över 60 miljoner människor på flykt i världen. Hälften av dem är barn. Den här artikeln försöker åskådliggöra situationen just nu.

Amerikaemigranter på en båt på väg över till Amerika

Finländarnas emigration till USA och Sverige

Finländarna har en lång tradition av utvandring.

Överbefolkning, arbetslöshet och hungersnöd har genom tiderna drivit finländare att flytta utomlands. Först var det Amerika som drog. Närmare nutid var det industrin i Sverige som lockade finländarna över vattnet.

Kalevala lade grunden till finländsk kultur

Kalevala är Finlands nationalepos.

Berättelser om hur världen blev till, om hjältar, skurkar och onda makter, om mytiska föremål och magiska skeenden - det är Kalevala. På Kalevaladagen firar vi den finska kulturens dag.

Sammon puolustus av Akseli Gallén-Kallela

Vad vet du om Kalevala?

Testa dina kunskaper om vårt nationalepos!

Kalevala är en invecklad historia där hjältarna inte alltid är goda och döden inte nödvändigtvis är någon slutpunkt. Har du koll på Väinämöinen, Joukahainen och Iku-Turso? Hur mycket vet du om Finlands nationalepos?

Strategier för minnet

I första avsnittet av serien Pluggkoden följer vi Rihem, en skoltrött tjej som lyckas förbättra sina resultat rejält med hjälp av olika minnesstrategier.

Strategier för läsning

Programmet fokuserar på läsning av faktatexter och ger konkreta tips och strategier du kan använda INNAN du läser, UNDER din läsning och EFTER du läst.

Hur började första världskriget?

Orsakerna bakom första världskrigets start 1914.

Första världskriget anses ha börjat efter skotten i Sarajevo år 1914. Men mordet på ett ärkehertigpar var inte den enda orsaken till varför Europas länder började förklara krig mot varandra sommaren 1914.

Ungdomar som dricker alkohol.
Ungdomar som dricker alkohol.

Kroppen tar stryk av sprit

Alkohol påverkar en växande kropp på många dåliga sätt.

Det är inte bra att dricka mycket alkohol det vet de flesta. Men varför det är farligare att dricka som ung är kanske inte lika känt. Här är några av de största farorna med att dricka alkohol i tonåren.

Ett hjärta
Ett hjärta

Hjärtat - livets motor

Hjärtat är vår viktigaste muskel.

Hjärtat är vår viktigaste muskel. Det pumpar outtröttligt blod till kroppens alla delar så länge vi lever. När hjärtat slutar slå tar livet slut - och därför förknippas också hjärtat med känslor och kärlek.

Matens väg genom kroppen

Vi följer matens väg från munnen till toaletten

Vad händer med Kalles ostsmörgås efter att den försvinner in i hans mun? Vi följer smörgåsens väg genom matsmältningen. Genom magsäck, till tunntarmen, och vidare till tjocktarmen där den sista vätskan sugs upp. Allra sist åker den in i ändtarmen och vidare ut ur kroppen, ner i toalettstolen.

Heroinlivet blev ett helvete

Tony och Mikke var hemlösa och Mia gav bort sitt barn.

Tony, Mia och Mikke har alla använt heroin. Och för dem alla blev livet ett helvete. Tony och Mikke har levt som hemlösa och Mia gav bort sitt barn för att hon inte kunde ta hand om det själv.

Djur som går i ide

Vad har igelkotten, ödlan och grodan gemensamt?

Att sova vintersömn eller gå i ide är ett sätt för djur att klara av vintern. De flesta däggdjur övervintrar i vaket tillstånd, men en del sjunker i dvala. Det gör också våra insekter, groddjur och kräldjur.

Björnen är Europas största rovdjur

Björnen är Finlands nationaldjur

Brunbjörnen är det farligaste rovdjuret i Finland.

Björnen (Ursus arctos) är Finlands nationaldjur och Europas största rovdjur. Brunbjörnen är också det farligaste rovdjuret i Finland, men lyckligtvis är den skygg och undviker närkontakt med människor.Den stiliga och kraftiga brunbjörnen har genom tiderna fascinerat oss människor.

Räv

Räven - ett anpassningsbart rovdjur

Där det finns mat, finns ofta också rävar.

Rävar kan man träffa på nästan överallt. De anpassar sig väl till olika miljöer och är inte särskilt kräsna med sin föda. Där det finns mat, finns ofta också rävar.

Nyhetsskolan

Det här är Yle Nyhetsskolan

Svenska Yle mediefostrar ungdomar - kom med!

Yle Nyhetsskolan är ett projekt i mediefostran. Idén är att låta unga göra egna nyheter som publiceras på Nyhetsskolans webbsida. Läs mer om projektet här och hur ni kan vara med!

En teckning av en man som biter en hund.

Toppentips för dig som vill göra en nyhet

Yle Nyhetsskolan ger dig en snabbkurs i nyhetsmakeri.

Har du en nyhetsidé men vet inte var du ska börja? Med hjälp av de här knepen och knåpen blir det enkel match.

En bild med texten

En bra webbrubrik är inte mystisk eller för finurlig

"Handlar det om potatis ska ordet potatis finnas med."

En rubrik på webben måste stå för sig själv eftersom man ofta ser den utanför sitt sammanhang, t.ex. på Facebook eller Twitter. Vi sysslar inte heller med klickjournalistik, säger Johanna-Törn Mangs på Svenska Yle. Rubriken får inte lura läsaren.

Omkrets

I första delen av programmet Kalkyl ska Sabine Louvet med matematikens hjälp räkna ut hur långt rep en klättrare behöver för att kunna fira ner sig från Globen. Hur räknar man ut en cirkels omkrets?

Sannolikhet

Hur stor är sannolikheten att en ko bajsar i en speciell del av hagen? Sabine Louvet tar hjälp av Erik och Mackan för att räkna ut sannolikhet.

Volym

Hur många liter vaniljsås behövs för att fylla en stor glastank? När Sabine Louvet ska räkna ut det behöver hon också tänka på att det ska sitta en person i tanken.

Solsystemet

Planeterna i vårt solsystem

Det finns åtta planeter i vårt solsystem

Det finns åtta planeter i vårt solsystem: Merkurius, Venus, Tellus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Planeterna kretsar runt solen som är den stjärna som ligger närmast oss.

Radioteleskopet ALMA i Chile.

Vad vet du om de åtta planeter vi har?

Testa din planetkunskap.

Hur mycket kan du om planeterna?

Mannerheims tal till sina soldater vid vinterkrigets slut

En unik inspelning från den 14 mars 1940 efter Moskvafreden.

Vinterkriget upphörde den 13 mars 1940. Överbefälhavare Mannerheims dagorder till Finlands folk lästes i radion både på finska och svenska dagen därpå.

Moskvafreden 1940

Det blev också bara en tillfällig fred.

Den 13 mars 1940 slöts Moskvafreden, med svåra fredsvillkor. Det blev också bara en tillfällig fred.

Färgpennor.

Utbildningsstyrelsens webbtjänst edu.fi

Edu.fi är Utbildningsstyrelsens webbtjänst, för lärare i förskoleundervisningen, den grundläggande utbildningen och utbildningen på andra stadiet.

Yle Oppiminen

Yle Oppiminen erbjuder Yles utbildningsmaterial på finska.

Nyligen publicerat

  • Mannerheim 1941 (SA-bild) och ett fotografi av den maskinskrivna texten Mannerheims dagorder (Yle) Bildcollage

    Mannerheims tal till sina soldater vid vinterkrigets slut

    En unik inspelning från den 14 mars 1940 efter Moskvafreden.

    Vinterkriget upphörde den 13 mars 1940. Överbefälhavare Mannerheims dagorder till Finlands folk lästes i radion både på finska och svenska dagen därpå.

  • Earth Hour i Cali i Colombia

    Vad är syftet med Earth Hour?

    En klimatmanifestation - men vad uppnår man?

    Du har säkert hört talas om Earth Hour, evenemanget som ordnas en gång per år då alla uppmanas släcka lamporna samtidigt i en timmes tid. Men vad vill man egentligen uppnå med det?

    3
  • Abimix grafik för studentexamensproven i geografi

    Geografi, studentexamensproven 2015

    Prov och modellsvar

    Här hittar du studentexamensproven i geografi 2015 samt studentexamensnämndens beskrivning av goda svar. Observera att beskrivningarna inte är bindande vid nämndens bedömning och att den slutgiltiga bedömningen fastställs av examensämnets censorer.VårHöst

  • Abimix grafik för studentexamensproven i kemi

    Kemi, studentexamensproven 2015

    Prov och modellsvar

    Här hittar du studentexamensproven i kemi 2015 samt studentexamensnämndens beskrivning av goda svar. Observera att beskrivningarna inte är bindande vid nämndens bedömning och att den slutgiltiga bedömningen fastställs av examensämnets censorer.VårHöst

  • Visa fler