Liljekonvalj (Convallaria majalis)

Basfakta om liljekonvaljen. Var växer liljekonvaljen, hur ser den ut och hur användes den förr.

Liljekonvaljen är vår nationalväxt. Blomman är en klassisk symbol för skönhet, renhet och oskuld. Liljekonvaljen blommar i maj-juni. Senare under sommaren utvecklas ett gulrött bär. Liljekonvaljen med sina brett lansettlika blad finns i hela landet, utom i norra delarna av Lappland. Liljekonvaljen trivs på skuggiga ställen, i friska moskogar, skogsbryn, lundar, samt på hagmarker.

Den giftiga liljekonvaljen har i tiderna använts som hjärtmedicin, samt för att lindra gikt. Förr användes också nyspulver av liljekonvaljblommor mot snuva och halsfluss. Idag vet man att växten är mycket giftig. Även vattnet i en vas där det stått en liljekonvaljbukett är giftigt. Liljekonvaljsdoft används i parfymer och i tvålar.

Kännetecken:
Liljekonvaljen blir 15-20 cm hög och har en förgrenad jordstam. Stjälken är upprätt och bladlös. Vid basen sitter två stora blad som är ungefär lika långa som själva stjälken. De vita, klocklika, hängande blommorna sitter på stjälken i en bågböjd, ensidig klase. Hela växten är giftig och särskilt giftiga är de orangeröda bären.

Källa: Natur och Miljö/Luonto-Liitto
Foto: Irma Kortekallio

Databas: 
Vetamix