Odon (Vaccinium uliginosum)

Basfakta om odon. Var växer det odon, hur ser odonet ut, odon i folktron.

Odonet är ett storväxt ris som hör till familjen ljungväxter. Odonet är mångårigt och kan leva så länge som i hundra år. Inom folktron förekommer många myter om odonet. Förr trodde man bären var giftiga och att odonet kunde orsaka huvudvärk och yrsel. Det ryktades till och med om att den som äter odon får fula barn. Man tror att det svenska namnet odon härstammar från fornsvenskans odher som betyder vild och galen. Odon innehåller rikligt med blå färgämnen och har därför bl.a. använts till tatueringar.

Odonet förekommer allmänt i Finland och trivs främst på fuktiga marker och på myrar - i Lappland även på torrare områden.

Kännetecken:
Odonet är lätt att förväxla med blåbäret som hör till samma familj, men odonet är ofta högre, mellan 15 och 50 cm högt. Stammen är brun eller gråbrun och träaktig, medan blåbärets stam är grön. Odonets blad är blågröna och omvänt äggformade. Blåbärets är däremot spetsiga och sågtandade. Odonbladen blir vackert rödaktiga till hösten och fälls till vintern. Odonet blommar sent, i maj till juni, med små krukformade vita eller röd-rosaaktiga blommor. Bären är blå eller gråblå och ofta lite ovala och kantiga. De är saftiga, men har en lite vattnig och fadd smak och kan därför med fördel användas tillsammans med andra bär i safter eller sylter.

Källa: Natur och Miljö/Luonto-Liitto
Foto: Gun-Britt Väänänen

Databas: 
Vetamix