Terrorattentaten i Norge 2011

Det tvådelade terrorattentatet i Norge inträffade den 22 juli 2011. Attentatet krävde totalt 77 dödsoffer och flera skadade. Attacken mot Norge sägs vara den värsta sedan andra världskriget.

Fredagen den 22 juli 2011 begicks ett tvådelat attentat i Norge som resulterade i totalt 77 dödsoffer. Bland dem både barn, ungdomar och vuxna.

Detta TV-nytt inslag är bland de första rapporterna om händelsen då ännu en stor mängd detaljer var oklara.

Den första delen av attentatet begicks i centrala Oslo och riktades mot Regjeringskvartalet som består av norska regeringens kanslibyggnader, bland annat statsminister Jens Stoltenbergs kansli. En bilbomb detonerade på eftermiddagen på en av de mörkaste och sorligaste dagarna i Norges historia. Explosionen var mycket stark och en mängd byggnader förstördes. Totalt 8 människor omkom och flera skadades.

Medan kaoset efter explosionen pågick i centrala Oslo fortsatte terrordådet på ön Utøya i närheten av Oslo där det krävde tiotals människoliv.

Varje år organiserar det norska socialdemokratiska ungdomsförbundet ett politiskt sommarläger för barn och unga, också sommaren 2011 då 560 personer deltog. Lägret inleddes den 20 juli 2011. Bland de planerade gästföreläsarna fanns Norges statsminister Jens Stoltenberg som skulle anlända följande dag.

Sent på eftermiddagen den 22 juli 2011 anlände en man klädd i polisuniform på ön och presenterade sig som en polisman för lägerdeltagarna. Efter att ha samlat de oanande lägerdeltagarna runt sig öppnade mannen eld mot dem. Denna massaker krävde totalt 69 dödsoffer, barn, unga och vuxna. I räddningsoperationen deltog både polisstyrkan och civila människor i närheten av ön. Flera unga omkom i ett försök att fly från ön genom att simma.

Senare på eftermiddagen greps gärningsmannen bakom de båda terrordåden, fortfarande på Utøya. En norsk medborgare och högerextremist, Anders Behring Breivik, som själv ringde polisen.

Medan det var oklart vem som var gärningsmannen till attentatet riktades de första misstankarna mot islamisk extremism. Först senare framkom att attentatet begicks av högerextremistiska skäl och av en norrman.

Gärningsmannen Anders Behring Breivik framträdde som bland annat extremt invandrarkritisk och islamofobisk.

Denna attack mot Norge sägs vara den värsta sedan andra världskriget.

Varning: Innehåller starka bilder!

Ett utdrag ur TV-nytt

YLE FST 2011

Databas: 
Vetamix