Anna Politkovskaja 1958-2006 - rysk journalist mördad vid sitt hem i Moskva

Anna Politkovskaja var en rysk journalist och författare som var känd för sin starkt samhällskritiska journalistik. Politkovskaja mördades i sitt hem i Moskova den 7 oktober 2006.

Anna Politkovskaja kämpade hårt för mänskliga rättigheter. Hon var anställd vid tidningen Novaja Gazeta från år 1999. Politkovskaja kritiserade öppet kriget i Tjetjenien, vilket förargade de ryska myndigheterna.

År 2002 publicerades Politkovskajas bok Tjetjenien: Sanningen om kriget. Efter det riktades flera mordhot mot henne. Hon jobbade med en artikel om tortyr i Tjetjenien, då hon mördades i sitt hem i Moskova den 7 oktober 2006. Politkovskaja hade också lovat att ställa upp som vittne i en tortyrrättegång där bland andra Tjetjeniens dåvarande premiärminister Ramzan Kadyrov var misstänkt.

I TV-nytt från den 8 oktober följer vi med stämningarna i Moskova och i Helsingfors dagen efter mordet. Amnesty Internationals verksamhetsledare i Finland, Frank Johansson, tycker att det måste finnas plats för dem som vill försvara mänskliga rättigheter. På 2000-talet har också flera andra ryska journalister mördats. Frank Johansson hoppas att de skyldiga förs inför rätta och får ett straff.

Redaktörer: Henning Ahlskog, Juni Berglund

Nyhetsuppläsare: Kristina Wallendorff

Intervjuade: Alesa Fralova, Vladimir Osepov, Dimitri Muratov (chefredaktör, Novaja Gazeta)
Frank Johansson (verksamhetsledare Amnesty i Finland)

TV-nytt
YLE Nyheter 2006

Bildkälla: AP Graphics Bank

Länktips:

Intervju med Politkovskaja i Aamu-TV YLE

Arkivet om Politkovskaja YLE

President pekas ut i stor mordhärva Svenska DagbladetDatabas: 
Vetamix